____________________________________________________________________________________________________________________________________

27.10.2009

Rantatiematkailu-kysely

Hankkeessa on käynnissä rantatie-kysely, jossa on tarkoituksena kartoittaa tien käyttäjiä ja mahdollisen matkailutien kohderyhmiä sekä heidän odotuksiaan tiestä. Pääset vastaamaan kyselyyn Internetissä osoitteessa:

https://www.webropol.com/P.aspx?id=366546&cid=56160021

Vastatukset käsitellään nimettöminä, vastaaminen vie aikaa noin 5-10 minuuttia. Kysymyksessä 28. tulee valita jokaiselle vaihtoehdolle eri numereelinen arvo, ohjeistus löytyy myös kyselystä. Kaikkien vastaukset ovat tärkeitä, vaikka et rantatietä tuntisikaan. Kiitos vastauksestasi!

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

23.10.2009

Rantatie retki käytiin sateisissa merkeissä

 

Rantatiehen tutustuttiin sateisena päivänä 16.10.2009. Retkelle osallistui noin parikymmentä henkeä ja matkalla lähdettiin yhdeksän aikaan aamulla. Retki oli suunnattu hankkeen yhteistyötahoille. Retken tarkoituksena oli tarjota yhteistyökumppaneille mahdollisuus tutustua rantatiehen ja sen varrella oleviin kohteisiin. Bussi suuntasi aluksi Ulvilaan, jossa tutustuimme vanhaan joenylityspaikkaan, Ulvilan Haistilaan. Haistilassa meitä vastassa oli Samuli Jokinen, joka kertoi paikan eletystä elämästä. Lauttapaikan menneisyys kätkee taaksensa kiehtovia tarinoita, joita oli ilo kuunnella. Hiljalleen alkoi sataa enemmän ja jouduimme lähtemään kiinnostavien tarinoiden ääreltä kohti seuraavia kohteita. Sattumalta törmäsimme myös paikallisiin kalastajiin. Paikalla on edelleen nähtävissä jälkiä aiemmasta tienkäytöstä. Ulvilassa jatkettiin edelleen Liikistölle, jossa museoviraston tutkija Leena Koivisto esitteli Liikistön muinaismuistoaluetta ja hoitosuunnitelmaa. Seuraavaksi suuntasimme Ulvilan kirkkopuistoon, jossa FM Maarit Grahn kertoi alueen aiemmasta asutuksesta. Lopuksi vierailimme Sunniemen kartanolla. Paikan päällä oli vastassa talon isäntä, Ilkka Mattila. Ensiimmäisenä kartanolle tultaessa jäi mieleen upea koivukujanne. jota koristivat kauniit syysvärit. Mattila kertoi muun muassa kartanon historiasta ja kohteen kunnostussuunnitelmasta. Iloksemme saimme kuulla, että myös talon puutarhan kunnostussuunnitelmista, jossa Mattila aikoo noudattaa mahdollisimman tarkkaan alkuperäsitä Olssonin tekemää istustussuunnitelmaa.

Ulvilasta jatkoimme pitkin vanhaa rantatietä, kohti Söörmarkkua. Oli hienoa huomata, kuinka näin läheltä löytyy hienosti säilynyttä ja myös matkailukäyttöön soveltuvaa tieverkostoa, joka  soveltuu myös mainiosti esimerkiksi pyöräilyyn. Reitin varren asutus on säilynyt melkolailla tielinjauksen mukaisena ja reitin varrelta löytyy jopa tiettävästi Porin vanhin talokin. Iltapäivällä kylmyys pääsi iskemään sisuksiin ja pysähdyimme Söörmarkussa juomassa kupit kuumaa. Sieltä jatkoimme Söörmarkun läpi aina Ahlströmin alueelle saakka. Saimme nauttia Maarit Grahnin asiantuntevasta opastuksesta. Syksyisestä ja koleasta säästä huolimatta retki oli onnistunut ja innosti monia mukana olleita kuvaamaan ja tarkkailemaan ympäristöään aivan uudesta näkökulmasta.

Kiitos kaikille mukana olleille!

 

 

 

Kokemuksia rantatien varrelta?


Oletko pyöräillyt, vaeltanut, veneillyt, melonut, autoillut, moottoripyöräillyt tai vaikka moottorikelkkaillut historiallisen rantatien varrella? Vai oletko kiinnostunut reitistä ja haluaisit tutustua siihen, millaisia odotuksia ja toiveita Sinulla on matkailutietä kohtaan? Onko Sinulla aiempaa kokemusta matkailuteistä?

Parhaillaan on tekeillä matkailuselvitys rantatien varren matkailusta. Selvitys on osa Selkämeren rannikon matkailutiehankketta. Selvitys toteutetaan 1.10.-31.12.2009 välisenä aikana. Selvitykseen kaivataan tietoa vapaa-aikanaan tietä käyttäviltä. Selvityksen tavoitteena on kerätä matkailijoiden kokemuksia, tuntemuksia, ideoita ja toiveita tienkäyttöön liiittyen. Samalla etsitään mahdollisia tienkäyttäjiä ja heidän odotuksiaan tiestä. Matkailuselvitystä tarvitaan pohjaksi tiehallinolle tehtävään matkailuhakemukseen liitettävään kehittämissuunnitelmaan.

Selvityksen pohjalta päätetään jatkossa matkailutien markkinoinnin pääteemat ja kohderyhmät sekä rakennetaan yhteinen toimintamalli eri osapuolten kesken. Tietä käyttävät niin motoristit, pyöräilijät, veneilijät, melojat, vaeltajat, kalastajat, ratsastajat, hiihtäjät kuin moottorikelkkailijatkin.

Kommentoi ja kerro kokemuksista tai ajatuksistasi, ideoistasi tai odotuksistasi rantatien matkailutietä kohtaaan kommentoimalla blogia.

Kaikki kokemukset, ideat ja palautteet ovat tervetulleuita.

Kiitos kommenteistasi!


 

 

Mikä ihmeen rantatie?

Rantatiestä käytetään myös nimityksiä Vanha Vaasantie, Vanha Valtatie 8, Postitie ja Pohjanmaan Rantatie. Keskiaikaisperäinen rantatie on kulkenut Turusta Satakuntaan Rauman Unajan ja Eurajoen kautta Irjanteelle. Yksi linjaus on mutkitellut Nakkilan Leistilän kautta Ulvilaan ja toinen Irjanteelta Luvian ja Porin kautta Ulvilaan. Ulvilasta tie on jatkunut Sunniemen ja Noormarkun kautta Ahlaisiin, josta se on jatkunut Merikarvialle ja sieltä aina Korsholmaan ja Ruotsin puolelle saakka.

 

Selkämeren rannikon matkailutiehanke

Hankkeen tavoitteena on Selkämeren rannikkoa myötäilevän keskiaikaisperäisen rantatien määrittely valtakunnalliseksi matkailutieksi. Matkailutie mahdollistaa rannikkoseudun profiloinnin ja matkailupalveluiden verkostoitumisen tehokkaammin kuin yksittäisten kohteiden markkinointi.